Türkiye’nin ilk İklim Kanunu TBMM’ye sunuluyor: Hedef net sıfır emisyon ve döngüsel ekonomiyle iklim değişikliğiyle mücadele.
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu teklifi hazırlanıyor
AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi’ni hazırlıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulacak ve Genel Kurul’da görüşülecek.
Kabul edilmesi halinde, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu yürürlüğe girecek ve iklim değişikliğiyle mücadele yasal bir zemine oturtulacak.
2053 net sıfır emisyon hedefi ve kamu-özel sektör iş birliği
Kanun teklifi, iklim değişikliğiyle mücadelede tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin iş birliği içerisindeki sorumluluklarını belirlemeyi hedefliyor. Bu kapsamda coğrafi alan ya da sektör ayrımı yapılmayacak.
2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda bakanlıklara, Ulusal Katkı Beyanı ve strateji belgelerindeki eylemler çerçevesinde sorumluluklar verilecek.
Yerel iklim değişikliği eylem planları ve sıfır atık sistemi
Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu olarak yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin kullanımının artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, yerel iklim değişikliği eylem planları hazırlanacak ve yerinden yönetim ilkesi dikkate alınarak ihtiyaçlar ve riskler belirlenecek.
Ayrıca, sıfır atık sisteminin uygulanması ve yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
Emisyon ticaret sistemi ve karbon düzenlemeleri
Emisyon ticaret sistemi ve karbon kredileriyle ilgili düzenlemeler yapılacak ve işletmelerin sera gazı emisyon izni almaları zorunlu hale getirilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” kurulacak.
Yeşil yatırımlar belirlenecek ve iklim finansmanı, teşvik çalışmaları ile yeşil taksonomi yasal bir çerçeveye oturtulacak.
İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yetkileri ve yaptırımlar
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan İklim Değişikliği Başkanlığı’nın yetkileri ve gelirleri netleştirilecek. İklim değişikliğiyle mücadelede çeşitli yaptırımlar uygulanacak ve denetimler artırılacak.
Bu düzenlemelerin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve iklim hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynaması bekleniyor.
İlgili Makaleler
- Türkiye’nin iklim vizyonu: COP29’da açıklanan 2053 net sıfır emisyon hedefi
- Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi: Enerji dönüşümünün sosyoekonomik etkileri
- OYAK Çimento net sıfır hedefine doğru bir adım daha
Bu gönderiyi Instagram’da gör