Monthly Archives: Nisan 2023
Türkiye elektrikli otomobil pazarı 1 milyona ulaşacak
Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, “2030 yılında Türkiye yollarında yaklaşık 1 milyon elektrikli otomobil ve 250 bin adetlik şarj ağı oluşacak” dedi.
TÜREB: Deprem sonrası yenilenebilir enerji adımları hızlı atıldı
WindEurope Kopenhag Fuarı’nda düzenlenen “Doğal Afetler Sonrası Bölgesel Kalkınmada Yenilenebilir Enerjinin Rolü” panelinde konuşan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, deprem sonrasında yenilenebilir enerji alanında hızlı adımlar atıldığını söyledi.
Düşük Karbon Kahramanları belli oldu
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT – D) sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek ülkemizin iklim direncini artıran sosyal ve teknik başarıları ödüllendirdi.
Buffett’ın BYD’si, Çin’in en çok satan elektrikli otomobil markası oldu
Enercon’un 175 metrelik rüzgar türbini Enerjisa’nın sahasında test edilecek
Enercon tarafından geliştirilen ve 175 metre ile dünyada en büyük rotor çaplı türbinler arasında yer alan 6 MW kapasiteli E-175 EP5 modeli rüzgar türbini Enerjisa’nın Bandırma sahasında kurularak test edilecek.
Kuzey Denizi’nde 300 GW offshore rüzgar enerjisi kurulacak
Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda’nın da aralarında olduğu 9 Avrupa ülkesi, Kuzey Denizi’nde 2050’ye kadar 300 GW offshore rüzgar enerjisi santrali kurulmasını hedefliyor.
Türk şirketlerin en büyük riski karbon fiyatlandırma mekanizması
Çevre raporlama platformu Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) “İklim Değişikliği ve Su Programı 2022 Türkiye Sonuçları Raporu”na göre, şirketler tarafından en fazla raporlanan risk faktörü, karbon fiyatlandırma mekanizmaları oldu.
Türkiye 53 bin MW güneş, 30 bin MW rüzgar enerjisi hedefliyor
GENSED Başkanı Halil Demirdağ 2035 Ulusal Enerji Planı’na göre, GES kurulu gücünün 53.000 MWe, RES Kurulu gücünün ise 30.000 MWe olmasının hedeflendiğine dikkat çekti.
Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün inşaatına başlandı
Togg ve Farasis Energy ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’nin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün inşaatına Gemlik’te başlandı.
Karbon yakalama teknolojileri emisyonlara çözüm olmuyor
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), karbon yakalama teknolojilerinin fosil yakıt kullanımını desteklediğini ve yeşil dönüşümde gecikmeye yol açtığını ortaya koydu.