Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye genelinde depolamalı elektrik üretim tesisleri için 676 projeye toplam 33,1 gigavatlık ön lisans verdiğini açıkladı.
Depolamalı elektrik üretimine yönelik yatırımlar hız kazandı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik enerjisinde depolama teknolojilerinin yaygınlaşmasını sağlayan yönetmelik değişikliği sonrası önemli bir adım daha attı. 19 Kasım 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile birlikte, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların önü açılmış ve bu alandaki yatırımlar hız kazanmıştı. Bu kapsamda, EPDK tarafından bugüne kadar 676 ayrı projeye toplam 33,1 gigavat kapasite için ön lisans verildi.
Projelerin büyük kısmını güneş ve rüzgar santralleri oluşturuyor
EPDK tarafından verilen ön lisansların 263’ü rüzgar enerjisi santrali (RES), 413’ü ise güneş enerjisi santrali (GES) projelerinden oluşuyor. Bu projelerin kapasite dağılımına bakıldığında, RES projelerinin toplam kurulu gücü 18,4 gigavat, GES projelerinin ise toplam kurulu gücü 14,7 gigavat olarak belirlendi.
Üretim lisansları için süreç başladı
Ön lisans almaya hak kazanan projeler, gerekli izin süreçlerini tamamladıktan sonra üretim lisansı için başvuru yapabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 20 Mart tarihli toplantısında bu kapsamda ilk üretim lisansları da verilmeye başlandı. İlk etapta 100 megavat kapasiteli Mersin RES projesi ve 29 megavat kapasiteli Oze Depolamalı GES projesine üretim lisansı sağlandı. Yakın zamanda daha fazla projenin de üretim lisansı alarak faaliyete geçmesi bekleniyor.
Türkiye enerji depolama kapasitesini hızla artırıyor
Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve yenilenebilir enerji dönüşümü hedefleri doğrultusunda enerji depolama tesisleri kritik bir öneme sahip. Bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 1500 megavat kurulu güce sahip depolama ünitelerine yönelik sözleşmeler de imzalandı. Sektördeki uzmanlara göre, sözleşme süreçleri tamamlanan ve bir kısmının ödeme süreçleri başlayan projeler, Türkiye’nin enerji altyapısını güçlendirirken, arz güvenliğine de büyük katkı sağlayacak.
Yatırımcılara rekabetsiz lisans başvuru imkanı sağlandı
Yapılan mevzuat değişikliği ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından düzenlenen kapasite yarışmalarına gerek kalmadan, yatırımcıların doğrudan EPDK’ye başvuru yapabilmesi mümkün hale getirildi. Bu sayede, depolamalı yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilme süreci hızlanırken, yatırımcıların bürokratik süreçlerden kaynaklı gecikmeleri de minimize edilmiş oldu.
Enerji dönüşümünde önemli kilometre taşı
EPDK’nın verdiği 33,1 gigavatlık ön lisans, Türkiye’nin enerji dönüşümü hedefleri açısından önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve karbon ayak izinin azaltılması açısından bu yatırımlar büyük önem taşıyor.
Sizce Türkiye’nin enerji depolama yatırımları, enerji arz güvenliğini sağlamada yeterli olacak mı? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!
- Enerjisa ve Kontrolmatik’ten Depolamalı RES
- Depolamalı elektrik üretim tesislerine yeni düzenleme
- Resmi Gazete’de Elektrik Depolama ve Toplayıcılık Düzenlemeleri
- Elektrik tesisleri yönetmeliğinde değişiklik ve enerji depolama
- IC Enterra’nın 485 MW Yenilenebilir Enerji Yatırımı Onaylandı
- Depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi için 278 bin MW başvuru yapıldı
- Kontrolmatik 546 milyon dolarlık enerji depolama sistemi aldı
- Türkiye’nin ilk depolamalı güneş enerjisi santrali Konya’da