Türkiye’nin ikinci büyük hidroelektrik santrali Karakaya HES’te yerli teknolojiyle türbin yenilenerek Mart 2025 itibarıyla güç ve verimlilik artırıldı.
Karakaya HES’te yerli teknoloji kullanıldı
Türkiye’nin enerji sektöründe sürdürülebilir üretim kapasitesini artırmak amacıyla Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) işbirliğiyle Karakaya Hidroelektrik Santrali’nde (HES) kapsamlı bir modernizasyon projesi yürütüldü. Santralin birinci ünitesine yerli imkanlarla geliştirilen yeni türbin çarkı monte edilerek 14 Mart 2025 tarihinde ulusal elektrik şebekesine bağlandı.
Türbin yenilemesiyle yüzde 4 verimlilik artışı sağlandı
Modernizasyon öncesi yüzde 91 olan türbin verimliliği, yenileme sonrasında yüzde 95’in üzerine çıkarıldı. Türbin gücü de 310 MW seviyesine ulaştı. Bu yenilemeyle birlikte Karakaya HES’in birinci ünitesinin yıllık elektrik üretimi 34 milyon kilovatsaat (kWh) arttı. Bu ek üretimin ekonomik karşılığı güncel fiyatlarla yaklaşık 50 milyon TL (1,25 milyon dolar ya da 1,16 milyon Euro) olarak hesaplandı.
Modernizasyon çalışmaları 2028 yılında sona erecek
Karakaya HES’in diğer üretim ünitelerinde de yenileme faaliyetleri devam ediyor. Tüm türbin yenileme ve modernizasyon sürecinin 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Karakaya HES’in mevcut piyasa fiyatları üzerinden yüz milyonlarca liralık ek gelir yaratacağı öngörülüyor.
Karakaya HES enerji arz güvenliğinde kritik rol oynuyor
1987 yılında hizmete giren Karakaya Barajı, Fırat Nehri üzerinde yer almakta olup, Türkiye’nin enerji üretimine stratejik katkılar sağlamaktadır. Düşey Francis tipi türbinlere sahip olan tesisin toplam kurulu gücü 1800 MW’dir. Altı üniteden oluşan barajın gövde yüksekliği 173 metre, toplam su tutma kapasitesi ise 9.242 metreküptür. Yapılan bu modernizasyon sayesinde santral, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ve enerji arz güvenliğine güçlü bir desteğini sürdürecek.