Dünya Ekonomik Forumu, 20-24 Ocak 2025 tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenecek ve liderler, teknolojik çağda iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyecek.
Davos 2025 nerede ve ne zaman düzenlenecek?
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2025 Yıllık Toplantısı, 20-24 Ocak 2025 tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek. Bu yılki toplantının teması, “Akıllı Çağ için İş Birliği” olarak belirlendi.
Toplantının ana teması ve hedefleri neler?
Toplantı, teknolojik ilerlemelerin hız kazandığı bir dönemde, küresel iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Beş ana başlık altında toplanacak olan programın hedefleri şunlardır:
- Güveni yeniden inşa etme: Uluslararası ve toplumsal çözümler için yeni iş birliği yolları aramak.
- Büyümeyi yeniden tasarlama: Yeni küresel ekonomide büyüme kaynaklarını belirlemek.
- İnsanlara yatırım yapma: Kamu ve özel sektörün insan sermayesine ve kaliteli işlere yatırım yapması.
- Gezegeni korumak: Enerji, iklim ve doğa projelerini hızlandırmak.
- Akıllı çağda endüstriler: Kısa vadeli hedefler ile uzun vadeli zorunlulukları dengelemek.
Geçen yılın gündemi nasıldı?
2024 yılında düzenlenen Davos Zirvesi’nin teması “Güvenin Yeniden İnşası” idi. Toplantıda, jeopolitik çoklu krizler, yeni ekonomi politikaları ve yapay zeka gibi teknolojilerin hızla ilerlemesi gibi konular ele alındı. Ayrıca, değişen para politikaları ve artan borçlarla zorlu bir küresel ekonomik tablo da tartışıldı.
Bu yılki toplantıya kimler katılacak?
Toplantıya G7 ve G20 ülkelerinden liderler, uluslararası kuruluşların başkanları ve iş dünyasının önde gelen isimleri katılacak. Özellikle, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan ABD Başkanı Donald Trump’ın toplantıya sanal olarak katılması ve 23 Ocak’ta bir konuşma yapması bekleniyor. Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin de 21 Ocak’ta bir konuşma yapacağı bildirildi.
Türkiye’den kimler katılacak?
2025 Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) Türkiye’den üst düzey katılımın olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Bloomberg’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’deki savaş nedeniyle Davos Zirvesi’ni boykot etme kararı devam ederse, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer ekonomi yetkililerinin de toplantıya katılmama ihtimali yüksek.
Öte yandan, Türk iş dünyasından bazı üst düzey yöneticilerin zirveye katılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu ve Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper gibi isimler Davos Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etmişlerdi.
Ancak, 2025 yılı için kesinleşmiş bir katılımcı listesi henüz açıklanmadığından, Türkiye’den hangi isimlerin zirvede yer alacağı hakkıda kesin bir bilgimiz yok.
Toplantı sonrası beklentiler neler?
Davos 2025’in, küresel liderleri ortak zorluklara karşı birleştirmeyi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi hedefleyen önemli bir platform sunması bekleniyor. Toplantı sonuçlarının, enerji politikalarından iklim hedeflerine kadar birçok alanda somut etkiler yaratması öngörülüyor.