NewsIgnifer
NewsIgnifer Menu
  • Çerezler ve Gizlilik İlkeleri
  • Checkout
  • Cookie Policy (EU)
  • Hakkımızda
  • Kullanım Koşulları
  • Login/Register
  • My account
  • Reklam & İletişim
  • Sample Page
  • Sürdürülebilirlik
  • Takip et
  • Teşekkürler
  • Yeşil Enerji, Enerji Hisseleri, Yeşil Endeks, Sürdürülebilirlik, Yeşil Ekonomi
  • Yeşil Haber Ekip
  • Yeşil Haber Yazarlar
  • Yeşil Haber’de en çok okunan 100 makale
  • Yeşil Haber’de öne çıkanlar
NewsIgnifer Logo

Search

Biral Giray

Birol: “Covid-19’a rağmen temiz enerji için iyimserim”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol küresel çapta Covid-19 pandemisi koşullarında temiz enerji için olumlu gelişmelerin yaşandığını ve temiz enerji konusunda iyimser olduğunu söyledi. Dr. Birol Linkedin hesabında “Covid-19 Krizine Rağmen Dünyanın Temiz Enerji Geleceği Konusunda Neden Artan Bir İyimserliğe Sahibim?” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Fatih Birol 8 Eylül tarihli yazısında şu görüşlere yer verdi: “Seyahat, ticaret ve diğer ekonomik faaliyetlerdeki düşüşün neden olduğu küresel emisyonlardaki düşüşten bahsetmiyorum. Ekonomiler yeniden büyümeye başlasa bile önümüzdeki yıllarda emisyonlarda sürdürülebilir düşüşlerin sağlanmasına yardımcı olabilecek teknoloji, politika ve iş stratejilerindeki ilerlemelerden bahsediyorum.

Son zamanlarda birbiriyle bağlantılı 5 eğilim, iklim değişikliğinin en kötü tahribatını önleme ve dünya çapında insanların daha sağlıklı ve daha müreffeh bir yaşam sürme konusunda ihtiyaç duydukları enerji ve ekonomik fırsatlara erişimini sağlamak için büyük bir potansiyele sahip bulunuyor” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ YENİLENEBİLİR SEKTÖRÜNÜ ZİRVEYE TAŞIYOR

Fatih Birol, güneş enerjisinin yenilenebilir enerji sektörünü yeni zirvelere taşıdığını belirterek, şu noktalara dikkat çekti: “Güneş enerjisinin maliyeti yıllardır önemli ölçüde düşüyor ve şu anda birçok ekonomide en ucuz seçenek haline geldi. Çin, Avrupa, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) son yıllarda güneş enerjisinin yükselişine öncülük ediyor.

Güneş enerjisi projeleri, Vietnam’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ve Mısır’dan Brezilya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılıyor. Bu arada, off shore rüzgar sektörü de  oyunun kurallarını değiştiren teknolojik sıçramalara ve maliyet düşüşlerine imza atıyor ve bu da ona dünyanın birçok yerinde temel bir temiz enerji kaynağı olma potansiyeli veriyor.”

FAİZLER UZUN SÜRE DÜŞÜK KALACAK, TEMİZ ENERJİ İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Bugün yaşanan krizin, faiz oranlarının daha uzun süre düşük kalacağı anlamına geldiğini vurgulayan Birol, “Birçok temiz enerji projesinin önündeki temel engel, kaynak bedava olmasına rağmen başlangıç yatırımı maliyeti. Merkez bankalarının pandeminin neden olduğu ekonomik durgunluğa çare olarak para politikasını büyük ölçüde gevşetmesi, bazı bölgelerde rüzgar, güneş ve elektrikli araçların çok düşük faiz oranlarından uzun süre faydalanacağı anlamına geliyor. Tüm ülkelerin ucuz sermayeye erişmesinin yollarını bulmak kritik önemde olacaktır” dedi.

DAHA FAZLA HÜKÜMET TEMİZ ENERJİYE AĞIRLIK VERİYOR

Dünya çapında artan sayıda hükümetin temiz enerjiye ağırlık verdiğine dikkat çeken IEA Başkanı Birol şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler toplamında net emisyonlarını 2050’ye kadar sıfıra indirme planıyla manşetlere çıktı. Ancak dünyadaki pek çok hükümet de vatandaşların endişelerine bu alandaki kararlılığını artırarak karşılık veriyor.

Temmuz ayındaki IEA Temiz Enerji Geçiş Zirvesi’nde – dünyanın en büyük enerji ve iklim toplantısı – küresel enerji tüketiminin ve karbon emisyonlarının yüzde 80’ini temsil eden gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerden 40 Bakan, temiz enerji teknolojilerini ekonomik iyileşme çabalarının önemli bir parçası haline getirme planlarının altını çizdi.

Yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler, sadece iklim değişikliğinin tehlikelerini değil, aynı zamanda ciddi hava kirliliği sorununu da ele almaya çalıştıkları için artık temiz enerji yatırımlarının en önemli ve en büyük bölümünü temsil etmektedirler.”

TEMİZ ENERJİDE ŞİRKETLER YÜKSELİŞTE

Şirketler dünyasındaki karbonsuzlaştırma ve emisyonları azaltma çabalarının hız kazandığına dikkat çeken Fatih Birol,  “Özel sektörün önemli bölümü emisyonları azaltma arayışında çok daha proaktif hale geldi. Birkaç büyük petrol şirketi, kendilerini daha düşük karbonlu enerji işlerine dönüştürme planlarını açıkladı.

Yapacak çok fazla işleri var, ancak derin cepleri, proje yönetim becerileri ve mühendislik uzmanlıklarıyla off-shore rüzgar santralleri, hidrojen ve karbon yakalama-tutma  alanlarındaki projelerle daha ileri adımlar atabilirler. Dünyanın dev teknoloji şirketlerinden bazıları da yenilenebilir enerjilere ve enerji depolama ve yakıt hücreleri gibi alanlara yatırım yaparak bu alandaki oyun planlarını geliştiriyor” dedi.

İNOVASYONLAR HIZ KAZANIYOR

Bu süreçte inovasyonların da hız kazandığını belirten Birol şunları söyledi: “Çoğu büyük ekonomi, 2018 ve 2019’da temiz enerji araştırma ve geliştirme için kamu bütçelerini ekonomik büyüme oranlarından çok daha hızlı genişletti. Girişim sermayesi fonları ve şirketler tarafından temiz enerji girişimlerine yapılan yatırım 2019’da yeni bir zirveye ulaştı.

Covid-19’un neden olduğu ekonomik bozulmaya rağmen, hükümetler ve işletmelerden pil teknolojilerine hız verme ve sonuç olarak da  hidrojenin muazzam potansiyelini açığa çıkarma konusunda ciddi çabalar görüyoruz.

Ayrıca ileri nükleer reaktörler ve elektrikli uçaklar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılan en yenilikçi teknolojiler, özel risk sermayesi finansmanını kendine çekmeyi başarıyor. Bu tür hamleler, sadece iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacından değil, aynı zamanda geleceğin endüstrilerinin ön saflarında yer alma arzusundan da kaynaklanıyor.”

BÜYÜK MEYDAN OKUMALAR VE ZORLUKLAR DA VAR

Fatih Birol makalesinde tüm bu pozitif trendlere karşın üç önemli alanda varlık gösteren  zorlukların da üstesinden gelinmesi gerektiğini vurguluyor. Temiz enerji yolculuğuna daha çok ülkenin ve şirketin katılmasını sağlamak gerektiğine işaret eden Birol “ Şimdiye kadarki iddialı temiz enerji taahhütleri ve alınan aksiyonlar, ileriye doğru atılan büyük bir adımdır, ancak yeterli olmaktan uzaktır.

Dünyanın her yerinde adil, kapsayıcı temiz enerji geleceğini desteklemek için daha fazla çaba harcanmalıdır. Benzer şekilde, küresel endüstrinin büyük bir kısmı henüz temiz enerji geçişlerini birinci öncelik haline getirmedi. Örneğin, kendi emisyonlarını net sıfıra indirmeyi taahhüt eden petrol şirketleri, küresel petrol üretiminin yüzde 10’undan daha azını üretiyor”dedi.

KİMSEYİ GERİDE BIRAKMAYALIM

Pandemi koşullarında kimseyi geride bırakmamak gereğini vurgulayan IEA Başkanı Birol “Pandemi  zengin ve yoksul arasındaki uçurumu genişletme riski taşıyor. Başta Afrika’da olmak üzere yüz milyonlarca insan hala temel elektrik kaynağına erişimden yoksundur.

Güneş enerjisi, bu durumu iyileştirmek için muazzam bir fırsat sunuyor. Ancak birçok Afrika ekonomisi şu anda finansal olarak mücadele ediyor ve küresel durgunluğun bir sonucu olarak bazıları büyük çaplı borç krizleriyle karşı karşıya bulunuyor” dedi.

EMİSYON YOĞUN PROJELERLE DE MÜCADE ETMEK

Mevcut altyapıdan kaynaklanan emisyonlarla mücadelenin bu süreçte önemine değinen Fatih Birol şöyle dedi: “Mevcut durumda tüm yoğunlaşma ve dikkat temiz enerji teknolojileri ile yeni enerji santralleri, fabrikalar ve ulaşım ağları inşa etmeye odaklanmıştır. Ancak aynı zamanda, dünyada büyük çaplı ve verimsiz kömür santralleri, çelik dökümhaneleri ve çimento fabrikalarından oluşan geniş filolarından yayılan emisyonlar var. Bu projelerin çoğu yeni gelişen ekonomilerde son dönemlerde inşa edildi. Eğer biz bu emisyonlar konusuna seslenemezsek iklim ve enerji hedeflerimize ulaşma şansımız olmayacak.”

BÜYÜK BİR KOALİSYON KURMALIYIZ

Fatih Birol, yazısının son bölümünde, küresel salgın ortamında temiz enerji konusunda büyük bir koalisyon oluştuğunu belirterek şunları söyledi: “Son zamanlardaki cesaret verici eğilimlerden tam olarak yararlanmak ve bu zorlukların üstesinden gelmek, hükümetlerin, şirketlerin, yatırımcıların ve dünyanın dört bir yanından vatandaşların daha büyük çabalarına bağlı olacaktır.

Mümkün olan en geniş koalisyona ihtiyacımız var ve herhangi bir temiz enerji teknolojisini devre dışı bırakmayı göze alamayız. Bu büyük koalisyonun bir araya geldiğine inanıyorum ve bu durum, ihtiyacımız olan temiz, sürdürülebilir ve güçlü enerji sistemlerine doğru büyük bir sıçrama yapabileceğimize dair umudumu yükseklere taşıyor.

IEA enerjide küresel bir otorite olarak tüm yakıtlarda ve teknolojilerde sahip olduğu uzmanlığıyla dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerle ve enerji endüstrisindeki şirketlerle birlikte çalışıyor. Bu artan iyimserlik duygusuyla, herkes için güvenli ve sürdürülebilir bir gelecek yaratabilecek temiz enerjiye geçişlerini hızlandırma yolunda öncülük edeceğiz.”

Recent Posts

  • IKEA 2030 döngüsel ekonomi vizyonu: Türkiye için ne vadediyor?
  • ESG’nin evrimi: Ricoh ve Unilever örnekleriyle sürdürülebilirliğin yeni yüzü
  • Türkiye’de her ilçeye bir gıda bankası hedefi: TİDER’den israfla mücadelede 15. yıl vizyonu
  • TÜREB, WindEurope 2025’te Türkiye’nin rüzgar gücünü tanıtacak
  • Trump’tan küresel ticarete tarife darbesi: Yeşil ekonomi ve Türkiye nasıl etkilenecek?

Recent Comments

  1. Seyfullah Pandır - Alfa Solar Enerji 2024 2. çeyrek finansal performansı
  2. Baha Ata - Metan emisyonlarını azaltan teknolojiler: Uydu ve iş birliğinin gücü
  3. İbrahim Günel - Metan emisyonlarını azaltan teknolojiler: Uydu ve iş birliğinin gücü
  4. Murat Türkmen - Türkiye’nin ilk yerli batarya enerji depolama sistemi
  5. Sadan KUCUKLER 0032 0476 400 480 Belcika - Türkiye’de güneş enerjisinde yeni dönem: Hücre entegrasyonu şartı ile gerçek üreticilere destek

Archives

  • Nisan 2025
  • Mart 2025
  • Şubat 2025
  • Ocak 2025
  • Aralık 2024
  • Kasım 2024
  • Ekim 2024
  • Eylül 2024
  • Ağustos 2024
  • Temmuz 2024
  • Haziran 2024
  • Mayıs 2024
  • Nisan 2024
  • Mart 2024
  • Şubat 2024
  • Ocak 2024
  • Aralık 2023
  • Kasım 2023
  • Ekim 2023
  • Eylül 2023
  • Ağustos 2023
  • Temmuz 2023
  • Haziran 2023
  • Mayıs 2023
  • Nisan 2023
  • Mart 2023
  • Şubat 2023
  • Ocak 2023
  • Aralık 2022
  • Kasım 2022
  • Ekim 2022
  • Eylül 2022
  • Ağustos 2022
  • Temmuz 2022
  • Haziran 2022
  • Mayıs 2022
  • Nisan 2022
  • Mart 2022
  • Şubat 2022
  • Ocak 2022
  • Aralık 2021
  • Kasım 2021
  • Ekim 2021
  • Eylül 2021
  • Ağustos 2021
  • Temmuz 2021
  • Haziran 2021
  • Mayıs 2021
  • Nisan 2021
  • Mart 2021
  • Şubat 2021
  • Ocak 2021
  • Aralık 2020
  • Kasım 2020
  • Ekim 2020
  • Eylül 2020
  • Ağustos 2020
  • Temmuz 2020
  • Haziran 2020
  • Mayıs 2020
  • Nisan 2020
  • Mart 2020
  • Şubat 2020
  • Ocak 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Ekim 2019
  • Eylül 2019
  • Ağustos 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Şubat 2019
  • Ocak 2019
  • Aralık 2018
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Ağustos 2018
  • Temmuz 2018
  • Haziran 2018
  • Mayıs 2018
  • Nisan 2018
  • Mart 2018
  • Şubat 2018
  • Ocak 2018
  • Aralık 2017
  • Kasım 2017
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Ağustos 2017
  • Temmuz 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Nisan 2017
  • Mart 2017
  • Şubat 2017
  • Ocak 2017
  • Aralık 2016
  • Kasım 2016
  • Ekim 2016
  • Eylül 2016
  • Ağustos 2016
  • Ocak 2016

Categories

  • AI
  • Biyokütle
  • Elektrikli Araçlar
  • Enerji Depolama
  • Etkinlikler
  • Güncel
  • Güneş
  • Hidroelektrik
  • Hidrojen
  • Jeotermal
  • Nükleer
  • Öne Çıkanlar
  • Röportaj
  • Rüzgar
  • Sürdürülebilirlik
  • Yazarlar
  • Yenilenebilir Enerji
  • Yeşil Ekonomi
  • Yeşil Endeks
  • Yeşil Haber'den
  • Yeşil İK
  • Yeşil Sanat
  • Yeşil Sözlük
  • Yeşil TV
NewsIgnifer

© 2025 NewsIgnifer - A Magrus project.

  • Bluesky
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • TikTok
  • X
  • YouTube